Susam Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Susam yağı, adından da anlaşılacağı üzere susamdan (Sesamum indicum bitkisinden) elde edilir ve familya olarak Pedeliaceae familyasından gelir. Ana vatanı Afrika olmakla beraber Asya, Avrupa ve Türkiye’nin sıcak bölgelerinde yetiştirilir. Susam yağı, nemlendirici ve koruyucu özellikleri ile çok eski zamanlardan bu yana doğal cilt bakım ürünü olarak kullanılır. Pek çok kozmetik ürünün içerisinde bulunur.

Cilde Faydaları

Susam yağının içeriğinde E, A ve B kompleks vitaminleri, fosfor, bakır, kalsiyum, çinko ve magnezyum mineralleri bulunur. Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri açısından zengindir. Susam yağı bu özellikleri ile cildi nemlendirir, besler ve yaşlanmayı geciktirir.

Her cilt tipine uygun olan susam yağı özellikle kuru ciltler için mucizevi bir yağdır. Doymamış yağ bakımından zengin olma özelliği ile gözeneklere hemen işler ve cildi kısa sürede nemlendirir. Dirsek, ayak topukları gibi çok kuruyan bölgelerin nemlendirilmesinde etkilidir.

E, A ve kompleks vitaminler içeren susam yağı; vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lesitin (fosfatidilkolin) açısından çok zengindir. Özellikle içindeki doğal lesitin ve antioksidan maddeler yağın cildin derinlerine kadar emilmesine yardımcı olur. Yüze uygulanan susam yağı kaş ve kirpikleri de besler.




Susam yağının içeriğinde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan sesamol, cildin yaşlanmasını geciktirir. Hücre deformasyonunu ve hücre ölümlerini engeller.

İçeriğindeki çinko ile cildin kolajen üretimini arttırır ve daha yumuşak, daha elastik bir cilt görünümü sağlar. Uzmanlar çinkonun aynı zamanda vücudun kendini onarması ve iyileştirmesi için faydalı olduğunu söylüyorlar. Bu bakımdan susam yağı, yaraların iyileşmesini sağlayabilir.

Sıkılaştırıcı etkisi olan susam yağı aynı zamanda sivilce oluşumunu da önler. İçeriğindeki antioksidanlar cildi temizler ve toksinlerden arındırır. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarının etkisinin azaltılmasında kullanılır. Mantar enfeksiyonlarına iyi gelir. Ayrıca, selülit giderici etkisi vardır.

Susam yağı, cildi güneşin zararlı UV ışınlarından korur. Yapılan araştırmalar susam yağının cilt kanseri (melanom) hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koymuştur.

Susam yağı cilt bakımında olduğu gibi saç ve tırnak bakımında da güvenle kullanılabilir. Zayıflayan saç tellerini kuvvetlendirir. Saç derisini onarır, nemlendirir ve kepeklenmeyi önler. Saç kırıklarını engeller ve saçları gürleştirir. Tırnakları ise sertleştirir.

Nasıl kullanılır?

Susam yağı cilde masaj yaparak uygulanır. Eğer nemlendirici olarak kullanmak istiyorsanız; susam yağını cildinize masaj yaparak uygulayın, 10 dakika bekledikten sonra cildinizdeki fazla yağı silin.

Susam yağını tek başına ya da zeytinyağı / badem yağı ile karıştırarak duştan önce vücudunuza masaj yaparak sürün ve sonrasında ılık bir duş olun. Böylelikle vücudunuzu nemlendirmiş olacaksınız. Dilerseniz susam yağını banyo suyunuza katabilir veya duş sonrası tüm vücudunuza nemlendirici olarak uygulayabilirsiniz.

Susam yağı ile kaş ve kirpik bakımı yapmak istiyorsanız, badem yağı ve Hint yağı ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Bu karışımı her gece yatmadan önce güvenle uygulayabilirsiniz.
Susam yağının yaraları iyileştirme ve cilt lekelerini azaltma özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız, Hint yağı ve karite yağı (shea butter) ile karıştırın ve cildinize sürün. Bu karışım yaralarınızın hızla iyileşmesine yardımcı olduğu gibi, ciltte leke oluşumunu da engeller.

Tırnaklarınızın kırılmasını engellemekse amacınız, susam yağını karite yağı ve kakao yağı ile kremsi bir form alana kadar karıştırın. Hazırladığınız kremi tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize uygulayın.

Susam yağının ağır kokusu sizi rahatsız ediyorsa, kokuyu hafifletmek için birkaç damla badem yağı ya da Hint yağı ilave edebilirsiniz.

Kaynaklar

Bu kategorideki diğer yazılar:

, , ,

Bu yazı için ilk yorumu yapan siz olun.

Bir Cevap Yazın